Šipak je grm visine 2 do 3 metra. Čitav grm je proviđen oštrim i prema dolje savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti,a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Plodovi (šipak) je jajastog oblika i sadrže veliki broj tvrdih sjemenki. Cvate u junu i julu, a plodovi sazrijevaju u septembru. Sjemenke su gotovo bez mirisa, a njihov uvarak ima aromu poput čaja.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Najljekoviti dio biljke je plod, šipak. Sabrane plodove najbolje je sušiti na umjetnoj toplini do 50 stepeni. Sabrana i osušena droga ne smije sadržavati peteljke niti smeđe i progorjele plodove.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Analiza je pokazala da u plodovima šipka ima viskovrijedan vitaimn C. Osim toga, plodovi sadrže jabučnu, citronsku, jantarniu i fosfornu kiselinu, narančasto obojeno eterično ullje, invertni šećer, saharozu, pentozan, vanilin, tragove lecitina, dekstrin, ligmin, kremičnu kiselinu, željezo, aluminij i drugo.
LJEKOVITO DJELOVANJE
-Otklanja tzv proljetni umor, malaksalost, blijedi izgled i nevoljkost za posao, tj. sve one pojave koje se svode na pomanjkane vitamina C
-Najtoplije se preporuča majkama koje doje, jer se sadržaj vitamina C povisuje i u majčinom mlijeku, što je od velikog utjecaja na razvitak dojenčeta
-Djeluje na bolje izlučivanje mokraće zbog bogate količine voćnih kiselina, takođe djeluje na čišćenje krvi putem povećanog izlučivanja mokaće
-Savjetuje se dulja upotreba čaja kako bi se spriječilo daljnje stvaranje kamenaca i pijeska
PRIPREMANJE ČAJA OD ŠIPKA
Pripremanje ovog čaja je vrlo jednostavno, potrebno je samo da prelijete vrućom vodom preko očišćenih šipaka. Zatim ostavite da voda upije ekstrakte 5 minuta. Nezaslađen čaj od šipka preporuča se šećernim bolesnicima.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Najljekoviti dio biljke je plod, šipak. Sabrane plodove najbolje je sušiti na umjetnoj toplini do 50 stepeni. Sabrana i osušena droga ne smije sadržavati peteljke niti smeđe i progorjele plodove.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Analiza je pokazala da u plodovima šipka ima viskovrijedan vitaimn C. Osim toga, plodovi sadrže jabučnu, citronsku, jantarniu i fosfornu kiselinu, narančasto obojeno eterično ullje, invertni šećer, saharozu, pentozan, vanilin, tragove lecitina, dekstrin, ligmin, kremičnu kiselinu, željezo, aluminij i drugo.
LJEKOVITO DJELOVANJE
-Otklanja tzv proljetni umor, malaksalost, blijedi izgled i nevoljkost za posao, tj. sve one pojave koje se svode na pomanjkane vitamina C
-Najtoplije se preporuča majkama koje doje, jer se sadržaj vitamina C povisuje i u majčinom mlijeku, što je od velikog utjecaja na razvitak dojenčeta
-Djeluje na bolje izlučivanje mokraće zbog bogate količine voćnih kiselina, takođe djeluje na čišćenje krvi putem povećanog izlučivanja mokaće
-Savjetuje se dulja upotreba čaja kako bi se spriječilo daljnje stvaranje kamenaca i pijeska
PRIPREMANJE ČAJA OD ŠIPKA
Pripremanje ovog čaja je vrlo jednostavno, potrebno je samo da prelijete vrućom vodom preko očišćenih šipaka. Zatim ostavite da voda upije ekstrakte 5 minuta. Nezaslađen čaj od šipka preporuča se šećernim bolesnicima.