Čaj od magarećeg trna | Dobar kod skrofoloze, oteklina i svih vrsta čireva

Magareći trn je dvogodišnji grm visine i do 2 metra, s dugim i vretenastim korijenom. Listovi su proiđeni trnjom, sivi pustenasto dlakavi i sjede na stabljici ovijajuči je svojom površinom. Cvjetna plodnica izbušena je poput saća od pčela a u svakom se udubljenu nalazi crveni cvijet. Cvate u julu i augustu. Nastanjuje gotovo čitavu Evropu.





LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sabire se biljka u cvatu i korijen.
U početku cvatnje biljka se neposredno nad zemljom prireže i osuši u hladu. Nakon sušenja odstrane se debeli dijelovi glavne stabljike i na sitno se izrežu samo listovi i gornji dijelovi biljke. Korijen se mora kopati rano u proljeće, nakon iskopa se odmah čisti, naniže na špagu i objesi na sušenje u hladu, na zračnom mjestu. 

LJEKOVITO DJELOVANJE
Upotrebljava se u narodnoj medicini upotreba svježeg soka kod skrofoloze, oteklina i čireva svake vrste i kod kožne tuberkuloze. Dnevno se uzimaju 2 jedaće kašikice, razdjeljene na 3-4 obroka.



PRIPREMA ČAJA OD MAGAREĆEG TRNA
Čaj se priprema kao oparak i to 1 čajna kašikica biljke za  šoljicu čaja a piju se 2-3 šoljice dnevno bez šećera i u gutljajima. Korijen i mladi izdanci biljke mogu se u proljeće jesti kao vrlo prijatno voće. Ovo jelo služi i kao sredstvo za čišćenje krvi.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt