Čaj od metvice | Otklanja glavobolju, grčeve i srčane teškoće urokovane nadimanjen želuca

Metvica je višegodišnja zeljasta buljka visine 30 do 80 cm. Listovi su naspramni sa peteljkom duguljasto-jajastog oblika. Na vrhu je zašiljena i po rubu slabo nazubljena. Biljka je većinom sterilna  te se razmnožava vegetativnim putem. Okus je poput kafora, naprije zagrijava, a nakon toga hladi, miris je aromatičan i ugodan. Cvate od juna do augusta.


LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sadnja metvice provodi se u proljeće ili u jesen. Berba metvice obavlja se prije cvatnje. Suši se u hladu kod prirpdne topline jer bi kod više temperature gubila eterično ulje i time postala bezvrijedna. Lijekoviti dio biljke je list. Listovi koji su napadnuti rđom moraju se baciti. Narodna medicina u lijekovite djelove ubraja i cvjetni izdanak.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Na ljekovitom djelovanju metvice treba se prvnestveno zahvaliti eteričnom ulju, čiji sadržaj uglavnom varira. Prosječno ga imo oko 1% a u čistom listu 1,7%. U eteričnom ulju nalazi se mentol i menton, tanin gorke tvari i fermenti.

LJEKOVITO DJELOVANJE
-Vanjska upotreba u obliku laganog trljanja smanjuje ili sasvim odstranjuje lokalne bolove. 
-Otklanja glavobolju, a neuralgični bolobi se smanjuju ili sasvim nestaju.
-Iznutra uzimanje metvičino ulje sa svojim sastojcima djeluje na pospješenje žuči, odstranjuje grčeve prouzrokovane žučnim kamencima ili pijeskom.
-Otklanja srčane teškoće uzrokovane nadimanjem želuca ili drugim nepravilnostima u radu želuca i crijeva.
-Pridonosi da se umanje ili potpuno uklone sva hipohondrična duševna stanja koja se pojavljuju usljed grčeva, bolova i nervoznog nemira.



PRIPREMANJE ČAJA OD METVICE
Najbolja upotreba metvice je upotreba u obliku čaja. Uzima se od 1 do 1,5 čaja po kašikici. Dnevno se može piti 3-4 šoljice. 

NAPOMENA: Stalno uživanje čaja od metvice može prouzrokovati nepovoljan učinak na srce. Nakon 8 do 12 dana uzimanja čaja od metvice treba jednu sedmicu prekinuti i samo onda nastaviti.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt