Borovnica je niski grm visine od 20 do 30 cm, s puzavim korijenom i uglastim, žilavim i zelenim stabljikama. Mali listovi su jajastog oblika s kratkom peteljkom. Plod je sočna, crno-modra boba, veličine graška, koja gore završava kružnom udubinom. Miris bobe se skoro i ne primjeti, finog oporog je mirisa nalik na miris svježe šume. Borovnica je poznata biljka brdskog i planinskog područja.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Tu ubrajamo plodove i listove. Plodovi se sabiraju tokom ljeta za vrijeme sazrijevanja. Prije sušenja plodove treba očistiti od sitnih grančica i listova. Listovi se moraju sabrati prije sazrijevanja plodova jer se MIRTILIN (bogata stvar u listovima) gubi prilikom sazrijevanja. Za primjene u narodnoj medicini ponekad se sabire i korijen borovnice, koji se kopa prije cvjetanja.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI:
-listovi sadrže tanin, arbutin, glikozid, mirilin, kina-kiselinu, jabučnu i citronsku kiselinu, šećer i gumu;
-plodovi sadrže tanin, šećer, jabučnu i citronsku kiselinu, oksalnu i jantarnu kiselinu, pektin, vitamin C
LJEKOVITO DJELOVANJE BOROVNICE
-Sušeni i lagano prokuhani plodovi dobro su sredstvo protiv proljeva, krvarenja hemoroida i mokraćnih kamenaca
-List od borovnice dobro je sredstvo za regulisanje šećera u krvi
-Antioksidansi koje sadrži borovnica mogu spriječiti tzv. loši kolesterol
-Jača krvne žile
PRIPREMANJE ČAJA OD BOROVNICE
Za pripremu ovog čaja potrebna Vam je sušena borovnica, čajnik i zaslađivač. Stavite čašu vode u čajnik i sačekajte da proključa, zatim isključite čajnik i sačekajte da voda prestane da ključa. Zatim tu vodu prespite u posudu sa sušenim borovnicama. Sačekajte nekoliko minuta da voda primi svojstva borovnice. Nakon što ga procjedimo ostaje još da dodamo šećer ili med i uživamo u čaju.
Upozorenje: Nemojte piti ovaj čaj ako ste alergični na borovnicu.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Tu ubrajamo plodove i listove. Plodovi se sabiraju tokom ljeta za vrijeme sazrijevanja. Prije sušenja plodove treba očistiti od sitnih grančica i listova. Listovi se moraju sabrati prije sazrijevanja plodova jer se MIRTILIN (bogata stvar u listovima) gubi prilikom sazrijevanja. Za primjene u narodnoj medicini ponekad se sabire i korijen borovnice, koji se kopa prije cvjetanja.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI:
-listovi sadrže tanin, arbutin, glikozid, mirilin, kina-kiselinu, jabučnu i citronsku kiselinu, šećer i gumu;
-plodovi sadrže tanin, šećer, jabučnu i citronsku kiselinu, oksalnu i jantarnu kiselinu, pektin, vitamin C
LJEKOVITO DJELOVANJE BOROVNICE
-Sušeni i lagano prokuhani plodovi dobro su sredstvo protiv proljeva, krvarenja hemoroida i mokraćnih kamenaca
-List od borovnice dobro je sredstvo za regulisanje šećera u krvi
-Antioksidansi koje sadrži borovnica mogu spriječiti tzv. loši kolesterol
-Jača krvne žile
PRIPREMANJE ČAJA OD BOROVNICE
Za pripremu ovog čaja potrebna Vam je sušena borovnica, čajnik i zaslađivač. Stavite čašu vode u čajnik i sačekajte da proključa, zatim isključite čajnik i sačekajte da voda prestane da ključa. Zatim tu vodu prespite u posudu sa sušenim borovnicama. Sačekajte nekoliko minuta da voda primi svojstva borovnice. Nakon što ga procjedimo ostaje još da dodamo šećer ili med i uživamo u čaju.
Upozorenje: Nemojte piti ovaj čaj ako ste alergični na borovnicu.