Čaj od šumske jagode | Pospješuje stolicu i ojačava cjelokupni organizam, čisti krv, liječi bolesti jetre

Jagoda je trajna biljka koja puže ravno po zemlji, ukorjenjuje se i stvara nadzemne dijelove biljke. Listovi su na peteljkama i trostruko su perasti. Listići su gotovo jajoliko okruglastog oblika. Cvate od aprila do juna. U jesen je moguća i druga cvatnja.






LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sabiru se listovi ili čitav nadzemni dio biljke bez cvjetova, od maja do jula. U narodnoj medicini sabire se i korijen u rano proljeće ili u kasnoj jeseni. Treba se sušiti u hladu i na prozračnom mjestu. Plodovi imaju ugodan miris i fini slatki mokus.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Tanin, razne sluzi, organska kiselina, spojevi željeza i vapna.

LJEKOVITO DJELOVANJE
-Plodovi zbog svog voćnog šećera mogu se preporučiti u dijetnu ishranu šećernih bolesnika,
-Narodna medicina tvrdi mda jagoda pospješuje stolicu i ojačava cjelokupni organizam,
-Čisti krv,
-Čaj od korijena smiruje krvarenja iz nosa,
-Oparak od listova i korijena liječi bolesti jetre.



PRIPREMA ČAJA OD JAGODE
Čaj od suhim listova u narodu je cjenjen kao čaj za čišćenje krvi pogotovu ako se listovi jagode pomiješaju sa ostalim proljetnim cvjetovima: listovima kupine, cvijetom tratinčnice, listovima maline i plućnjakom.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt