Čaj od komorača | Suzbija nadudost, smiruje grčeve, odlično sredstvo za želudac


Komorač je dvogodišnja biljka visine metar do dva, glatke, okruglaste, plavkaste, sitno prugaste i razgranjene stabljike. Na vrhovima stabljike razvijaju se sitni žućkasti cvjetovi složeni u veliki sastavljeni štitac. Plodovi su duguljasti, rebrasti, i nešto spljošteni. Miris sjemena je aromatičan, a okus vrlo sličan anišu. Cvate od juna do oktobra a sjeme sazrijeva od septembra do kraja oktobra.






 
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
U upotrebi je korijen (Radix Foeniculi), koji se sabire od druge polovine marta do kraja aprila. Upotrebljava se i čitava stabljika koja se može sabirati tokom čitavog ljeta. Sušenje svih biljnih dijelova se vrši samo u hladu.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Eteričn o ulje s terpenom, anetolon i fenhonom, masno ulje, bjelančevinaste supstance, šećer i drugo.


LJEKOVITO DJELOVANJE
-Suzbija nadutost, smiruje grčeve i dobar protiv vrenja,
-Odlično sredstvo za želudac,
-Dobro sredstvo protiv katara dišnih puteva.



PRIPREMA ČAJA OD KOMORAČA 
Važno je napomenuti da se čaj ne smije kuhati, inače nastaje eterično ulje komorača. 1 kašikica se ubaci u šoljicu kipuće vode, te se ostavi 10-15 minuta.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt