Čičak je dvogodišnja biljka sa dugim i vretenastim mesnatim korijenom koji je iznutra bijelkaste boje a izvana sivo-smeđ. Cvjetne glavice su okrugle i smještene na vrhovima granja. Korijenje miriše neugodno i oštro, a bez mirisa je tek nakon što je potpuno suho. Okus je slatkast i sluzast. Cvate od aprila do septembra.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
U prvom redu sabire se korijen dvogodišnjih biljaka (Radix Bardanae), a raspoznavanje je veoma lahko jer kod dvogodišnjih biljaka mora već izrasti stabljika. Korijen se sa
bire u aprilu i na početku maja, te u oktobru i novembru. Korijen se očisti te se suši na toplom mjestu. Listovi mogu biti otrovni te se ne preporučuju kod upotrebe.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Korijen sadrži oko 45% inulina (posebna vrsta šećera), zatim masne kiseline, fosforne kiseline, taninske kiseline, organske kiseline te masna i hlapljiva ulja.
LJEKOVITO DJELOVANJE
-Pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv,
-Pogodan za liječenje smetnji u jetri i čuči. za čišćenje krvi,
-Preporučuje se kod bolesti jetre,
-Ukusno povrće u dijeti šećernih kiselina.
PRIPREMA ČAJA OD ČIČKA
Puna čajna žlica svježeg i usitnjenog korijena stai se u šoljicu hladne vode te se ostavi na močenju 7-8 sati nakon čega se sasvim kratko prokuha. Piju se dnevno 2-3 šoljice.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
U prvom redu sabire se korijen dvogodišnjih biljaka (Radix Bardanae), a raspoznavanje je veoma lahko jer kod dvogodišnjih biljaka mora već izrasti stabljika. Korijen se sa
bire u aprilu i na početku maja, te u oktobru i novembru. Korijen se očisti te se suši na toplom mjestu. Listovi mogu biti otrovni te se ne preporučuju kod upotrebe.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Korijen sadrži oko 45% inulina (posebna vrsta šećera), zatim masne kiseline, fosforne kiseline, taninske kiseline, organske kiseline te masna i hlapljiva ulja.
LJEKOVITO DJELOVANJE
-Pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv,
-Pogodan za liječenje smetnji u jetri i čuči. za čišćenje krvi,
-Preporučuje se kod bolesti jetre,
-Ukusno povrće u dijeti šećernih kiselina.
PRIPREMA ČAJA OD ČIČKA
Puna čajna žlica svježeg i usitnjenog korijena stai se u šoljicu hladne vode te se ostavi na močenju 7-8 sati nakon čega se sasvim kratko prokuha. Piju se dnevno 2-3 šoljice.