Čaj od majčine dušice | Liječi glavobolju, nesanicu, kašalj, jača želudac i živce

Majčina dušica je polugrm visine oko 30 cm sa slabo odrvenjelom stabljikom koja je okrugla ili četverougla. Okus majčine dušice je poput limuna, ima aromatičan miris i lagano gorak. Veoma aromatičan okus daju karakteristiku ovoj biljci. Vrijeme cvijetanja je od sredine maja pa do sredine (rujan), što zavisi od staništa.

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sabire se čitava biljka. Biljka se prireže najčešće srpom, očisti od primjesa trava i suši u hladu na zračnom mjestu. Biljka se ne smije čupati iz zemljišta jer sabrana biljka ne smije sadržavati korijene niti odrvenjele dijelove stabljike. Prilikom sušenja treba paziti da se biljka što je moguće manje dira jer sa suhe stabljike vrlo lahko opadaju cvjetovi i listove, a oni su najvrijedniji dijelovi.




LJEKOVIE I DJELOTVORNE TVARI
Eterično ulje, koje se nalazi u velikim količinama a može se dobiti destilacijom. Timol i karvakrol, glikozid, tanin i mangan.

LJEKOVITO DJELOVANJE
-Rastvara i izlučuje sluzi
-Ima jaku moć dezinfekcije pa je veoma prikladna kod prekomjerne sluzi u organinima za disanje, kod zasluzenja pluća, kod kašlja, hripavca, bronhalnog katara i dr
-Sredstvo za jačanje želuca i živaca
-Djelotvoran napitak kod oboljenja želuca i crijeva
-Djelotvoran lijek kod nesanice i glavobolje odraslih i dijece.
-Liječi skrufolozu, bijedoću i slabokrvnost

PRIMJENA MAJČINE DUŠICE KAO SREDSTVA ZA LIJEČENJE ALKOHOLIZMA
Šaka majčine dušice prelije se litrom vruće, ne kipuće vode, ostavi se oko pola sata pokrivena da odstoji, zatim se procjedi i daje pijanome da pije svakih četvrt sata po jednu jedaću kašikicu. Kao posljedica nastupa jaki proljev, često i mučnina i povraćanje, obilno mokrenje i znojenje, zatim veliki apetit i žeđ, ali i odvratnost prema alkoholu.

PRIPREMA ČAJA OD MAJČINE DUŠICE
Općenito majčina dušica se priprema samo kao čajni napitak, i to 1 kašikica čaja na šoljicu. Dnevno se, prema potrebi, mogu piti 2-3 šoljice. Kod upotrebe protiv glavobolje, nesanice, hripavca, katara, slabokrvnosti, blijedoće, skrofuloze, te za jačanje živaca čaj se može zasladiti i to najbolje medom.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt