Čaj od koprive | Jača imunitet, povećava broj eritrocita, otklanja slabokrvnost, čisti krv, otklanja upalu bubrega..

Ljekoviti dijelovi koprive su listovi i korijen. Vrijeme sakupljanja za listove je ljeto, a u proljeće i jesen kopaju se korijeni. Svi biljni dijelovi se sue u hladu, a tek nakon sušenja se izrežu u stine dijelove. Velika kopriva (Urtica Dioica) je dvodomna biljka sa tranijm korijenom. Stabljika je visina 70-150 cm. Stabljika i listovi su prekriveni gustim dlakama koje završavaju sa tvrdim i lomljivim vrhom. Dlake su iznutra šuplje i ispunjene djelotvornom tvari koja žari. Takođe je i poznata mala kopriva (Urtica Urens) s malim jajolikim listovima. Kopriva raste u blizini naselja kao trajni korov, uz ograde, šišarke te u rjeđim šumama.



Ljekovite i djelotvorne tvari: željezo, magnezij, natrij, kalij, kremična kiselina, kalcij i fosfor, hormoni koji djeluju na ispravan sadržaj šećera u krvi, taninska kiselina, škrob, galusova kiselina, vitamin A...

KOPRIVA KROZ HISTORIJU
U staroj germanskoj mitologija kopriva je bila simbol boga munje čiji bljesak takođe pali i žari. U narodima se tvrdi da munja tako dobro poznaje koprivu, kao i čovjek pa izbjegava da u nju udari. U nekim alpskim područjuma seljaci stavljaju koprivu u ognjište kada se približava nevrijeme. Poznata je i izreka "Neće grom u koprivu). Mnogo puta se djelovanje žaoke koprive stavlja u vezu sa ljubavnom strašću, koja često treba gorjeti u srcu sa razarajućim žarom.

LJEKOVITO DJELOVANJE KOPRIVE
-Kopriva se među ljekovitim biljem ubraja u najbolje sredstvo za čišćenje krvi
-Važan je lijek za liječenje bolesti mokraćnih kanala, bolesno zadržavanje molraće
-Otklanja upalu bubrega, vodenu bolest, stvaranje bubrežnog i mokraćnog pijeska pa čak i stvaranje bubrežnih kamenaca.
-Pospješuje stolicu
-Otklanja bijedoću i slabokrvnost
-Jača otpornost prema sklonosti bolestima
-Može izliječiti povraćanje krvi, krvavi kašalj, krvano mokrenje i prejako krvarenje kod menstruacije
-Povećava broj crvenih krvnih zrnca zbog  sadržaja vitamina A, mineralnih soli i biljnih hormna



PRIPREMANJE ČAJA OD KOPRIVE
U jednu šoljicu tople vode uzimaju se dvije kašikice sitno izrezane koprive. Pije se 2-3 šoljice dnevno. Pije se toplo. nezaslađeno ili s medom.

Čaj od koprive uzmina dnevno 2-3 puta, višetjedno, koristi se u narodnoj medicini protiv bolesti jetre, žuči, slezene i kod tumora slezene, protiv prekomjerne sluzi želuca i organa za disanje, grčeva u želucu, čiteva na crijevima i želucu, probavnih smetnji, bolesti pluća i plućne tuberkluoze. Kod plućnih bolesti preporučuje se dodati obilnu količinu meda.

Čaj od koprive daje se bolesnim domaćim životinjama kod grčeva u crijevima. Suhe koprive treba obilnoi primješati sijenu, jer pospješje kod krava izlučivanje mlijeka i vrlo je zdrava hrana.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt