Čaj od gloga | Reguliše rad srca, umiruje živce, liječi tjelesnu slabost

Glog je većinom grm srednje veličine a u povoljnim uslovima može narasti u drvo visine i do 5 metara. Drvo gloga je veoma tvrdo i žilavo. Kora je glatka i sivo pepeljasta. Grane su popraćene trnjem dužine od pola cm do jedan i po cm. Listovi su okruglastog ili obrnuto jajastog oblika. Kod bijelog gloga plod se sastoji od jedne koštunice a kod crvenog od dvije. Glog odaje snažan miris nalik na gorki badem. Okus plodova je brašnjav. Cvate u maju i junu a plodovi sazrijevaju u septembru i oktobru.






LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sabiru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama, u proljeće za vrijeme cvatnje. Cvjetovi i cjvetni vršići sabiru se samo s grmovima koji su u punom početnom cvatu. Poslije cvatnje sabiru se listovi, koji se upotrebljavaju u narodnoj medicini. Cvjetovi, cvjetni vršići i listovi suše se u hladu na zračnom mjestu, na tankom sloju. U jesen se sabiru plodovi bez peteljke.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Eterično ulje, trimetilamin i glikozid oksiakantin (u listovima i cjvetovima). Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, aluminij, kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

LJEKOVITO DJELOVANJE
-Glog jača i regulira rad srca, odličan je regulator krvnog tlaka,

-Glog je vrlo dobar kod oštećenja srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića. kod ovapnjenja žila, te kod nervoznih srčanih smetnji,
-Općenito umiruje živce,
-Liječi tjelesnu slabost.




PRIPREMA ČAJA OD GLOGA
Za pripremu čaja mogu se upotrijebiti cvjetovi i listovi, pojedinačno ili pomiješani u jedankim dijelovima, i plodovi. Čaj od vjetova ili listova priprema se kao čajni oparak a uzima se jedna čajna kašikica vjetova, listova ili mjepavne za 1 šoljicu čaja. Tokom dana piju se 2-3 šoljice u gutljajima i zaslađene medom.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt