Čaj od crnog sljeza | Rastvara sluz, olakšava kašalj, liječi promuklost

Sljez je jednogodišnja ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka istjeruju većinom polegnute, ragranjene i do 80 cm visoke stabljike. Listovi su na dugim peteljkama okruglog, srcolikog ili bubrežastog oblika i po rubu su na dugim peteljkama. Listovi izrastu 8-10 cm. Za sve vrste sljeza karakterističan je plod kalavac koji se u sazrijevanju raspada. Čitava biljka je bez mirisa te neukusna sluzava okusa. Listovi nakon sušenja veoma jako mirišu na miševe.



LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sabiru se u prvom redu listovi (Folia Malvae), od druge polovine juna pa do sredine septembra. Cvjetovi (Flores Malvae), za vrijeme cvatnje. Korijen se sabire u aprilu i septembru i sjeme nakon sazrijevanja od augusta do septembra. Cvjetovi se smiju sabirati samo po suhom vremenu kada su potpuno otovreni, a suše se u hadu u veoma tankom sloju a još je bolje sušenje na toplom mjestu. Listovi se sabiru u što kraćem peteljkom i suše se u tankom sloju na prozračnom mjestu.

LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Obilna sluz, tanin i eterično ulje. U listu sadržani malvidin daje siringa kiselinu.

LJEKOVITO DJELOVANJE
-Djeluje za oktlanjanje probavnim smetnji za rastvaranje sluzi.
-Olakšava kašalj, upalu bronhija, promuklost, upalu ždrijela, nadudost pluća i kod katara pluća

PRIPREA ČAJA OD CRNOG SLJEZA
Za pripremu čaja ne smiju se kuhati ni listovi ni cvjetovi crnog sljeza, a ne smiju se ni popariti vrućom vodom. Piprema čaja vrši se tačno kao i kod bijelog sljeza hladnim putem tako što se moči u hladnoj vodi 8 sati, nakon toga se cijedi i tek onda lagano ugrije. Uzimaju se 3 čajne kašikice za šoljicu.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt